Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ)

NEDİR ?

Bilgisayar destekli öğretim  kendi kendi öğrenmenin teknolojiyle buluşmasıyla öğrencilere kolay ve pratik öğrenme yöntemi  sunar. Bu yöntem bilgisayarın bir seçenek değil, sistem tamamlayıcı, sistem güçlendirici  şeklinde kullanılmasıdır. Bilgisayar destekli öğretimde  öğrenciler sistemi kendi hızına göre ayarlayabilir ve bu yöntem öğrencilerin motivasyonunu ve öğrenme sürecini güçlendirir. Alınan verim oldukça fazladır. Bilgisayar destekli öğretimin bazı türleri vardır bunlar:

  • Tekrar ve alıştırma yazılımlar
  • Birebir öğretim yazılımları
  • Öğretim amaçlı oyun yazılımları
  • Benzetimyazılımları
  • Problem çözme yazılımları

SKINNER ÖĞRETİM MAKİNESİ

Skinner’ın öğretim makinesi görseli:

 

machine

Skinner 1954’de bir öğretim makinesi  icat etmiştir. Bu makine öğrencilere materyal ve düşünceler sunar. Makine sistemi ayarlanabilir ve sadece öğrenciler doğru cevap verdiklerinde döner. Dönüt konusunda oldukça hızlıdır. Öğrencilerin ne öğrendiklerini  ölçer. Skinner’e göre makine güncel olmalıdır. Öğrencilerin cevaplamalrı için gerekli içerikleri içermelidir.  Öğrencinin  cevabının doğru ve yanlışlığına göre dönüt vermelidir. Bu makine birçok ödül almıştır. Eğitimde öğretmenler eğitsel içerikleri bilgisayar yoluyla öğrencilere sunabilir ve öğrenciler evlerinde işyerlerinde okula gitmeden kendi öğretmenlerinden ders videosu izleyebilirler böylece zamandan da tasarruf sağlarlar. Tekrar tekrar kullanıp içeriği pekiştirebilirler.  Günümüzde bazı üniversitelerde oldukça yaygındır.

PROGRAMLI ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE SKİNNER MAKİNESİ İLİŞKİSİ

Aslında bilgisayar destekli öğretimin temelleri   dolaylı olarak Skinner’ın  pekiştireç ilkelerine dayanır . Bu ilkeler şunlardır:

a)Küçük adımlar ilkesi

b)Etkin katılım ilkesi

c)Başarı ilkesi

d)Anında düzeltme ilkesi

e)Dereceli ilerleme ilkesi

f)Bireysel hız ilkesi

Bu ilkeler bugunkü programlı  öğretim modelinin temellerini atmıştır.Programlı öğretim: Öğrencinin öğrenme sürecine aktif katılmasını, bireysel öğrenme hızına göre ilerleme göstermesini ve öğrenme sonunda  hızlı bir şekilde  kontrol edilmesini sağlayan bir öğretim tekniğidir ve hatanın en aza indirilmesini amaçlamıştır. Skinner da bu ilkeleri  göz önünde bulundurarak öğretim makinesini icat etmiştir.  Makine  pekiştireç ilkeleri kullanarak  ve programlı öğretim programına göre düzenlemiş  ve ona uygun olarak tasarlamıştır.

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM YÖNTEMİNİ KULLANARAK İNGİLİZCE ÖĞRENEBİLECEĞİMİZ BAZI SİTELER:

 

REFERANSLAR:

karadagayse.blogcu.com/bdo-ingilizce-ogretiminde-nasil-kullanilabilir/10230156

http://www.slideshare.net/efedincer/bilgisayar-destekli-retim-ve-yntemleri